Οι αξίες του τζούντο μας κρατούν δυνατούς και ασφαλείς

Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε δύσκολες στιγμές, καθώς ο κόσμος δοκιμάζεται με τη νόσο του κοροναϊού (COVID-19). Αυτή η περίοδος αβεβαιότητας μας κάνει να συνειδητοποιούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή: Να μένουμε δυνατοί και υγιείς και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Διατηρώντας τις αξίες μας, είμαστε σε θέση να παραμένουμε θετικοί σε όλες τις αντιξοότητες και να επανέλθουμε ομαλά στην κανονικότητα.

Για δεκαετίες, το τζούντο μας διδάσκει πολλές από αυτές τις σημαντικές αξίες της ζωής. Αυτές οι αξίες υπάρχουν σε κάθε μάθημα τζούντο σε όλο τον κόσμο, όπου μαθαίνουμε και διδάσκουμε στην κοινότητα του τζούντο για το θάρρος, τον σεβασμό, τη σεμνότητα, τη φιλία, την τιμή, την ειλικρίνεια, την πειθαρχία και την ευγένεια.

Οι αξίες του τζούντο μας εμπνέουν να παραμείνουμε δυνατοί και θετικοί!

Θάρρος: Κάνοντας το σωστό

Να είστε γενναίοι και να έχετε το θάρρος να αντιμετωπίζετε κάθε κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε δύσκολες στιγμές, αλλά πρέπει να πιστεύουμε σε μία θετική εξέλιξη, χωρίς πανικό. 

Σεβασμός: Χωρίς σεβασμό δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

Σεβαστείτε το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω σας. Σεβαστείτε τις συμβουλές της πολιτικής ηγεσίας και εμπιστευτείτε ότι κάνουν ό, τι μπορούν σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Διατηρήστε τις αποστάσεις και τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Σεβαστείτε τους άλλους κάνοντας τον χαιρετισμό του τζούντο, με υπόκλιση από απόσταση.

Ειλικρίνεια: Να εκφράζεστε ειλικρινά

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και με τους άλλους. Εάν αισθάνεστε άρρωστοι ή έχετε συμπτώματα, μιλήστε. Λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για το συμφέρον όλων.

Πειθαρχία: Να έχετε δύναμη πάνω στον εαυτό σας και στις μεγαλύτερες προκλήσεις σας

Σε αυτή τη στιγμή της αβεβαιότητας, μείνετε ήρεμοι και σκεφτείτε πριν ενεργήσετε. Η μετάβαση από μια κανονική ρουτίνα είναι δύσκολη, αλλά με αυτοέλεγχο μπορείτε να διατηρήσετε τις σκέψεις σας θετικές και τα άτομα γύρω σας ασφαλή. Όσο περισσότερο αυτοέλεγχο έχετε, τόσο λιγότερα λάθη θα κάνετε, τόσο ασφαλέστεροι θα είμαστε όλοι.

Ευγένεια: Το μεγαλείο μας προέρχεται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους

Προστατέψτε όλους, ειδικά τους μεγαλύτερους ανθρώπους και διατηρήστε τους ασφαλείς. Η ευγένεια είναι δωρεάν, οπότε ας τη μοιραστούμε!

Φιλία: Είναι το πιο αγνό ανθρώπινο συναίσθημα

Είμαστε όλοι ίσοι και μαζί σε αυτό. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον όσο μπορείτε και αντιμετωπίστε τον καθένα όπως θα κάνατε στον εαυτό σας και όπως θα θέλατε να σας αντιμετωπίσουν.

Σεμνότητα: Είμαστε κάτι περισσότερο από μονάδα

Στην καταπολέμηση του κοροναϊού, ο καθένας από εμάς είναι πρωταθλητής. Μαζί είμαστε δυνατοί. Κάθε άτομο σε αυτόν τον πλανήτη συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους εμάς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σταματήστε και σκεφτείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους γύρω σας που συμβάλλουν σε έναν καλύτερο, υγιέστερο κόσμο. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τους ευχαριστήσετε για όλη τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους.

Τιμή: Μείνε πιστός στο λόγο σου και στις αρχές σου

Ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, πρέπει να εμμένουμε στις αξίες μας. Όταν όλα αυτά θα τελειώσουν, θα συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας με δυνατό και υγιές πνεύμα. Σύντομα, θα γιορτάσουμε, θα γεμίσουμε τα στάδια και θα παρακολουθήσουμε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου: τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η σημερινή παγκόσμια κατάσταση καθιστά σαφές, τώρα πιο πολύ από ποτέ, ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τις αρχές του τζούντο κάθε μέρα. Μόνο τότε θα βρούμε το «DO» (Δρόμο) σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.